
Types van onderzoek
WAT IS PSYCHODIAGNOSTIEK? We leggen jouw puzzel!
Psychodiagnostiek is een expertise binnen de psychologie waarin een nauwkeurige analyse wordt gemaakt van het klachtenbeeld/zaken waar men tegenaan loopt, het persoonlijkheidsfunctioneren; cognitieve functies of een eventuele psychiatrische problematiek/diagnose. Ook kunnen bepaalde moeilijkheden en beperkingen in kaart gebracht worden. Er worden hiervoor meerdere informatiebronnen verzameld die worden samengelegd in een individueel profiel. De tools die hiervoor worden gebruikt zijn bv. observatieschalen, vragenlijsten, diagnostische en cognitieve tests en interviews.
In sommige gevallen is psychodiagnostiek aangewezen om tot een scherpere diagnose te komen van de klachten, wat dan op zijn beurt kan leiden tot een meer specifieke behandeling met betere resultaten. Psychiaters vragen vaak psychodiagnostische onderzoeken aan ter objectivering en ondersteuning van onderzoekshypotheses, om het medicatiebeleid te kunnen aanpassen. (Psycho)Therapeuten en andere zorgverstrekkers, bv. neurologen, artsen verwijzen door omwille van het verkrijgen van gerichte handvaten naar verdere begeleiding en/of behandeling/aanpak toe.
Indien je al lang tegen moeilijkheden aan loopt en nog geen gerichte werkbare diagnose hebt gekregen, kan het zinvol zijn om meer uitgebreid psychodiagnostisch onderzoek te laten uitvoeren, om voor eens en altijd een juist beeld te krijgen van hoe zaken, zoals gedrag, voorgeschiedenis en cognitief functioneren, op elkaar inwerken en/of bepaalde klachten in een mogelijk ruimere problematiek ingebed zitten.
Voor Wie en voor Wie niet?
Voor wie:
- Spoedtraject: Indien u nood heeft aan een snelle opstart en afhandeling van uw psychodiagnostisch onderzoek, bv bij nakende examens, beslissingen rond doorverwijzing of medicatiebeleid of acute probleemsituaties waar een snel en oordeelkundig zicht op uw klachten noodzakelijk is, moeilijkheden op het werk ervaart waar een snel antwoord moet kunnen worden geformuleerd, e.d.m.
- Indien u in de mogelijkheid bent en bereid bent om voor deze snelle service een hogere werkingskost te betalen.
- Normaal traject: Indien u geen directe dringendheid ervaart en er geen problemen mee heeft om langer te wachten op een wachtlijst of afhandeling van uw psychodiagnostisch onderzoek. In dat geval raden we u aan om u aan te melden voor psychodiagnostisch onderzoek binnen een normaal traject.
- Indien u niet de middelen heeft om de kostprijs voor onderzoek zelf te kunnen betalen:
We raden u aan om uw psychodiagnostisch onderzoek eventueel te laten uitvoeren binnen een opname indien dit van toepassing is. In bepaalde gevallen bestaat er een mogelijkheid om, indien u reeds in bepaalde werkingen bent ingebed, ondersteunde diensten te vragen om een (deel) van de werkingskost op zich te nemen (OCMW, VDAB, Werkgerelateerde Verzekeringen,..).
Neem contact op (zie pagina neem contact op!), dan helpen we u graag verder!
Er zijn verschillende types van psychodiagnostisch onderzoek:
Combinaties van onderzoeken zijn soms aangewezen of zinvol.
Onderzoek naar ontwikkelingsstoornissen (ADHD, Autisme/ASS, NLD, DCD, etc.)
Het onderkennen van een dergelijke diagnose heeft belangrijke implicaties voor bv. het instellen van medicatie of de verdere therapeutische behandeling of begeleiding.
Binnen het onderzoek worden meerdere aspecten in kaart gebracht die geassocieerd worden met de ontwikkelingsstoornis. Het gaat om de kernsymptomen met inbegrip van verschillende gedragskenmerken en persoonskenmerken en een cognitief sterkte-zwakte profiel. Ook wordt informatie vanuit het vroegkinderlijk functioneren bekeken. Hiervoor wordt bij dit type onderzoek een ontwikkelings-anamnese afgenomen van de ouders/moeder en worden eventueel schoolrapporten gevraagd of andere informatiebronnen die beschikbaar zouden zijn.
Neuropsychologisch onderzoek (Na hersentrauma/Verkeersongelukken, Dementie, Depressie, Burnout, etc.)
Dit onderzoek kan zinvol zijn om ervaren problemen (zoals aandachts- en /of geheugenklachten) te objectiveren, bijvoorbeeld bij een vermoeden van degeneratieve/dementiële problematiek, in kaart brengen van invloed van middelengebruik (alcohol, drugs, medicatie, andere: solventen bv), na een CVA, bij leerstoornissen, vermoeden van degeneratieve/dementiële problematiek, na kankerbehandelingen) enz.
Binnen dit onderzoek wordt gekeken naar het functioneren van een zo algeheel mogelijke hersenwerking. Hierbij worden diverse aspecten en facetten van de hersenwerking te onderzocht. Er wordt bv. gekeken naar geheugen en aandachtsfuncties, executieve functies, visueel-ruimtelijke-perceptuele functies, praxis, informatieverwerking, psychomotorische functies, links-rechtsoriëntatie, enz.
Intelligentieonderzoek
Kan zinvol zijn om een inzicht te verkrijgen in de eigen cognitieve vermogens bv. bij van de aanvang van een opleiding en/of studies, ter ondersteuning bij inschrijving in het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH), voor bv. CLB en op vraag van school, of voor een voorwaarde voor opstart/terugbetaling Logopedie, e.d. Dit onderzoek kan ook bij afgenomen worden in kader van andere psychodiagnostische onderzoeken.
Met een intelligentieonderzoek wordt een inschatting gemaakt van het totale intelligentiequotiënt en wordt een differentiatie gemaakt tussen verbaal begrip/verbale intelligentie en perceptuele redeneer intelligentie. Naast het bepalen van IQ-scores wordt ook een sterkte-zwakte analyse gemaakt van o.a. mogelijkheden tot abstract denken, verwerkingssnelheid, het logisch denkvermogen, leervermogen, e.d.
Persoonlijkheidsonderzoek
Dit onderzoek kan aangewezen zijn als onderbouwing voor een diagnose of om inzicht te krijgen in de eigen persoonlijkheid en functioneren. Dit kan een hulp betekenen om gerichte aanknopingspunten te vinden waar men zich bij de verdere begeleiding of therapie op kan richten.
Is er sprake van een of andere persoonlijkheidsstoornis? Waarom reageert de persoon op die of die manier of heeft hij/zij deze klachten? Is er comorbiditeit (= bijkomend invloed op zijn/haar gedragsmatig functioneren nav. bv. trauma, e.d.), hoe zitten de klachten ingebed in een eventueel ruimere onderliggende problematiek?
Er wordt gekeken naar verschillende aspecten van het functioneren van de persoonlijkheid: zoals stijlen van omgaan met problemen, sociaal functioneren, algemene persoonskenmerken zoals bijvoorbeeld extraversie, doelgerichtheid, kwetsbaarheid inzake stressgevoeligheid, actuele toestandskenmerken zoals bijvoorbeeld depressieve klachten, angstkenmerken; (on)bewuste persoonlijkheids-drijfveren en denkstijlen en eventueel de aanwezigheid van persoonlijkheidsstoornissen of persoonlijkheidsproblematiek.
Ook in kader van justitiële begeleiding kan dit zinvol zijn.
Dit aanbod bestaat zowel voor alle leeftijden: zowel kinderen/en adolescenten en volwassenen/en senioren.
Bij verdere vragen, neem contact op! Ga naar de pagina 'neem contact op'!